Printers met gescheiden inktpatronen, printen die echt goedkoper?

Printers met gescheiden inktpatronen, printen die echt goedkoper?

Cartridge vervangen

Inkjetprinters met per kleur gescheiden inktpatronen worden steeds vaker aan de man gebracht. De merken Brother en Epson maken gebruik van dit systeem maar je ziet het tegenwoordig steeds vaker bij de printers van HP, Canon en Lexmark. Het meest gebruikte verkoopargument voor dit type printer is dat het printen goedkoper is omdat de kleuren separaat vervangen kunnen worden. Zo hoeft de consument geen driekleurencartridge te vervangen waar bijvoorbeeld enkel de kleur cyaan op is. Bovenstaand argument is voor veel consumenten dan ook de drijfveer om tot de aanschaf van zo’n type printer over te gaan. Laten we eens kijken naar hoe u de werkelijke kosten van een printer berekent: we gaan appels met appels vergelijken. goedkope huismerk epson inktpatronen

gescheiden inktpatronen: voordelen en nadelen

Printers met twee inktpatronen

Het andere type printer is het type met twee inktpatronen. Dit type cartridge heeft de printkop aan het patroon vastzitten. De printkop is het “hart” van de printer en net als een menselijk hart is de levensduur beperkt: de elektronica van de printkop zal op een gegeven moment niet meer functioneren of de printkop raakt dusdanig verstopt dat de printkwaliteit voor de gebruiker niet meer aanvaardbaar is.  Bij een printer met twee inktpatronen is zo’n mankement eenvoudig te verhelpen. Door de aanschaf van nieuwe inktpatronen worden immers de printkoppen ook vernieuwd. Wanneer deze inktpatronen zijn versleten doordat de printkop niet meer werkt (bijvoorbeeld na een aantal keer navullen), is het dus eenvoudig te verhelpen. 
 

Printers met gescheiden inktpatronen

Het is echter anders bij printers met gescheiden inktpatronen. De inktcartridges van deze printers zijn eigenlijk voorverpakte navullingen die door de gebruiker in de printkop worden geduwd (in plaats van het bijvullen met een naald en spuit). Doordat de printkop van deze printers telkens wordt hergebruikt, zijn deze printers zodanig geprogrammeerd dat ze meer moeite doen om de printkop schoon te houden. En juist dat reinigingsproces verbruikt relatief veel inkt. 

Hoe maak ik een juiste berekening?

De uitdaging bij printers met gescheiden inktcartridges zit hem in het meerekenen van de inkt die door het reinigingsproces verloren gaat en de kosten van het vervangen van de printkop als deze defect raakt. Een nieuwe printkop kost al snel tachtig euro. Alleen dan maakt men een kostenvergelijking die correct is. En dan is het nog maar de vraag of de consument met een printer met gescheiden inktpatronen altijd voordeliger uit is.

1 Commentaar

  • Avatar
   Joost de Ruiter
   sep 23, 2016

   Kunt mij zeggen merken (2 in 1) 2 inktpatronen hebben die kunnen worden bijgevuld.? Dus niet vervangen door eigen merk nieuwe patronen, maar met inkt bijgevuld. Ik laat dit nu doen door een winkel in Purmerend die alleen maar printers van Canon aanraadt met 5 patronen,

Leave a Reply

* Name:
* E-mail: (Not Published)
   Website: (Site url withhttp://)
* Comment:
Type Code