Help, mijn printer doet het niet!

Help, mijn printer doet het niet!

Help, mijn printer doet het niet!

Een vaak gehoorde kreet: “mijn printer doet het niet”. En het kan diverse oorzaken hebben. De belangrijkste vragen zijn: komt er wél of geen papier uit de printer? Knippert er wel of geen lampje op de printer? Welke storingscode geeft de printer en wat betekent dit? Als er wel papier uit komt, doet de printer zelf het wel maar komt er geen inkt op het papier, waarschijnlijk omdat de printkop verstopt zit.

Er komt geen papier uit

Als er geen papier uit de printer komt na het geven van een printopdracht, controleer dan eerst of er nog “oude” documenten in de wachtrij van de computer staan. Deze niet afgedrukte documenten moeten eerst verwijderd worden voordat het door u af te drukken document door de printer verwerkt zal worden.

printer doet het niet problemen 
Bron afbeelding: https://www.somethingofthatilk.com/index.php?id=454

Er knippert een lampje op de printer (of er verschijnt een foutcode)

Er zijn nog andere, minder vaak voorkomende oorzaken waardoor een printer geen papier meer verwerkt, zoals de printspoolservice die in het besturingssyteem uit kan staan, maar daar gaan we nu niet op in. De meeste cartridges hebben elektronica aan boord. Met deze elektronica beschermt de fabrikant zijn afzetmarkt voor het verbruiksmateriaal. Het nadeel van deze electronica is als het defect is: dan werken de meeste printers niet meer en zal de cartridge vervangen moeten worden. Soms kan het nog helpen de contactpuntjes op de cartridge met een gummetje kaal te wrijven en de cartridge dan weer terug te plaatsen.

Het verdient aanbeveling goed te onderzoeken welke cartridge nu defect is, want enkel die cartridge hoeft vernieuwd te worden. Zoek in uw gebruiksaanwijzing (te downloaden bij de website van de fabrikant!) naar de betekenis van een storingscode voordat u naar de winkel gaat! Het behoeft weinig uitleg dat het niet zinvol is nieuwe cartridges te kopen als achteraf pas naar de betekenis van een storingscode wordt gekeken en dan blijkt dat de cartridges helemaal niet vervangen hadden hoeven worden.

Verstopte, uitgedroogde printkoppen

Dat inkt snel droogt, is voor printerfabrikanten een verkoopargument. Het is niet wenselijk dat inkt te langzaam droogt. Het nadeel is echter dat de inkt in de printkop kan indrogen waardoor er niet, of slechts beperkt geprint kan worden. Elke printer heeft in de meegeleverde software een reinigingsmodule om printkoppen weer vrij te maken. Als de inkt echter hardnekkiger in de printkop opgedroogd is, zal de printkop vervangen moeten worden.

Printkop of inktcartridge?

Printers met per kleur gescheiden cartridges maken gebruik van een (semi-)permanente printkop die telkens hergebruikt wordt. Deze printkop blijft dus na het uitnemen van de inktcartridges in de printer zitten. Zorg ervoor dat de inktresten in de printkop van dit type printer geen kans krijgt om in te drogen. Plaats daarom na het uitnemen van lege cartridges, direct weer nieuwe. Totdat de printkop defect raakt of door verstopping en/of slijtage niet meer is te gebruiken, kunt u volstaan met enkel het vernieuwen van inktcartridges wanneer dat nodig is.

De cartridges voor dit type printer bevatten dus geen printkop. Zo'n printkop zal voor dit type printer apart aangeschaft moeten worden als deze aan veranging toe is. Hebt u een printer met twee cartridges (één voor zwart en één met drie kleuren) dan kunt u het probleem oplossen door een nieuwe inktcartridge te kopen, omdat daar (in de meeste gevallen) ook een printkop aan vast zit. Dit maakt systemen met twee cartridges over het algemeen ook goedkoper dan systemen met losse inktpatronen (als men appels met appels wil vergelijken....). Welk type printer koopt u de volgende keer?

 

© 2005 - 2018 InkOutlet

Leave a Reply

* Name:
* E-mail: (Not Published)
   Website: (Site url withhttp://)
* Comment:
Type Code