Als de inkt niet goed op het papier gespoten wordt...

Als de inkt niet goed op het papier gespoten wordt...

De printer print niet goed

Als kleuren verkleuren en/of strepen zichtbaar zijn

Als bij het printen niet goed afgedrukt wordt, ligt dit meestal aan een verstopping van één of meerdere nozzles (dit zijn de spuitopeningen in de
printkop die een doorsnede hebben van 1/100 van een menselijke haar). Deze nozzles bevinden zich in de printkop. Ook kan het zijn dat er één of meerdere kleuren leeg zijn. Bij een printer met per kleur gescheiden inktpatronen is de printkop het ‘bakje’ waar u de inktpatronen in drukt. Als u nieuwe inkttanks in zo'n type printer plaatst, dan wordt er eerst dus nog met de 'oude' inkt (die nog in de printkop zit) uit de vorige cartridges geprint; het zal even duren voordat er met de inkt uit de nieuw geplaatste inkttanks geprint wordt.

Waarom raakt een printkop verstopt?

Een printkop raakt altijd een keer verstopt. Daarom zit er in de software van de printer ook een reinigingsprogramma in het onderhoudsmenu. Kleine verstoppingen kunnen meestal met het “gewone reinigingsprogramma” ongedaan gemaakt worden. Maar als u weinig print, langere tijd niet geprint hebt, of als een gewone reiniging niet meer werkt, kunt u de dieptereiniging gebruiken. Let wel: het reinigingsproces verbruikt veel inkt. Printers die weinig printen raken eerder verstopt. En ook kan iemand die dagelijks een factuur afdrukt met een magenta-cyaankleurig logo erop, eerder last krijgen dat de gele kleur verstopt raakt omdat deze vrijwel niet gebruikt wordt. Als met de reiningingsprogramma's het probleem niet wordt opgelost is de kans groot dat de printkop aan vervanging toe is, maar er zijn in de handel ook nog speciale reinigingscartridges verkrijgbaar.

Welke garantie biedt de printerfabrikant op de printkop?

Omdat een printkop een slijtage-artikel is, is een beperkte garantieregeling van toepassing.

Zo “verlengt” u de levensduur van de printkop

Het beste is om lege inktpatronen tijdig te vervangen. Wanneer u een leeg inktpatroon uitneemt, plaats dan direct weer een volle terug zodat de inktresten in de printkop minder kans krijgen in te drogen. Als u onbedoeld de printkop helemaal leeg hebt geprint dan kan het soms even duren voordat de inkt uit de nieuwe cartridge ver genoeg naar beneden is gezakt.

printkop

Andere oorzaken

Bij het in gebruik nemen van een nieuwe inktcartridge dient de luchtafsluiting (in de vorm van een geel- of oranjekleurige tape) te worden verwijderd. Daaronder zit namelijk een kleine opening die er voor zorgt dat er lucht in de cartridge kan komen. Als dat niet kan is de cartridge vacuüm en kan er geen inkt uit de cartridge de printkop in stromen. Sporadisch komt het voor (< 1%) dat er een fabricagefout in dit luchtsysteem zit. Dit valt onder garantie; u hoeft dan enkel nog te kijken welke kleur het probleem veroorzaakt en wij sturen voor die kleur een nieuwe inkttank toe.

Hoe kan ik weten welke kleur niet goed functioneert?

Als afdrukken bijvoorbeeld groenig worden, wordt er enkel nog met blauw en geel geprint en zit magenta dus verstopt. In het onderhoudsprogeramma van uw printer kunt een (naast de reinigingsfunctie) testprint laten maken waarin u kunt zien welke kleur niet (goed) meer door de printkop eruit gespoten wordt. (Een andere werkwijze: door op het internet een afbeelding te zoeken met de zoekterm ‘CMY’ en deze uit te printen, kunt u meestal goed zien welke kleur niet goed functioneert.)

CMY: cyaan, magenta en yellow

Afdrukken op “hoge kwaliteit”

Afbeeldingen afdrukken op de printer gebeurt het mooist als de juiste instellingen daarvoor gebruikt worden. Het beste selecteert u voor afbeeldingen de “hoge kwaliteit” of “fotokwaliteit” (voor tekst gebruikt u beter de normale kwaliteit). Wanneer u afbeeldingen op hoge kwaliteit afdrukt zijn de kleuren ook levendiger.

 

inktcartridge met geïntegreerde printkop 

Hierboven een inktpatroon met een printkop aan boord.
Bij dit type printer wordt met het plaatsen van een nieuwe
inktcartridge dus ook de printkop vernieuwd.
Hierdoor printen dit type printers altijd met een 'verse' printkop. 

Een verstopte printkop met opgedroogde inkt er in.

De inktprop verwijderd met een naald.

3 Commentaar

  • Avatar
   Piet Verver
   jun 19, 2018

   Ik lees de uitleg van teinigingscartridges, en wil deze ook kopen. Welke wil ik kopen, wel voor mijn Hp deskjet 940c. Kunt U mij deze leveren, voor het zwart en voor de kleurencartridge.

  • Avatar
   Piet Verver
   jun 19, 2018

   Ik lees Uw uitleg over reinigingscartridges, mijn vraag, kunt U deze leveren voor de Hp deskjet 940c?

Leave a Reply

* Name:
* E-mail: (Not Published)
   Website: (Site url withhttp://)
* Comment:
Type Code